За пръв път в историята: 0% лихвен процент у нас (ВИДЕО)
За пръв път в историята: 0% лихвен процент у нас (ВИДЕО) / БГНЕС, архив

За пръв път в историята основната лихва у нас е нула, обяви Българската народна банка. Процентът, посочват от Централната банка, влияе най-вече върху просрочените задължения. Какво означава нулевият рекорд за кредитите?

Ако ще теглите заем от банка, основният лихвен процент, равен на нула, няма да ви поощри особено. Приносът му при потребителските кредити е, че им слага таван. Т.е. досега лихвите и разходите по заемите за година не можеха да надвишават 50,06%, а сега, при нулев основен лихвен процент, не трябва да са повече от точно 50%.

"Масовите потребителски кредити се движат между 7,5% и 12,5%, което е много далеч от 50%, затова тази нула няма да повлияе на лихвите върху потребителските кредити", уточнява пред Нова телевизия кредитният консултант Тихомир Тошев

Нулата обаче има значение за просрочените данъци към държавната и местната хазна. Например, ако не платите 100 лв., натрупани през миналата година, върху тях няма да се начисли лихва от 10 лв. и 10 стотинки според стария лихвен процент, а ще ви се спестят стотинките по новия.

БНБ просто регистрира какво се случва на банковия пазар, обясняват експертите. Само около 80 на сто от депозитите, събрани от банките, са раздадени обратно в кредити. Сигналът, който дава основният лихвен процент: в банковата ни система има много пари.

От началото на годината БНБ въведе отрицателни лихви по парите, които банките държат на трезор, за да ги стимулира да отпускат кредити и да не задържат живи пари в системата.

А според икономистите банките държат пари в системата заради предстоящите стрес тестове тази година. Очаква се стрес тестовете на българските банки да приключат в началото на август. До средата на  февруари трябва да е готова методологията, по която ще се оценява качеството на активите им.

Източник: Novanews.bg