Високи обезпечения за регистрация по ДДС
Високи обезпечения за регистрация по ДДС / netinfo

Дружества по ДДС няма да могат да регистрират хора, за които има доказателства, че са участвали с схеми за злоупотреби с този данък. Това предвиждат промени в Закона за ДДС, които Народното събрание обсъди на второ четене. Очаква се утре парламентът окончателно да приеме промяната.

Националната агенция по приходите ще отказва регистрация по ДДС на фирми, в които собствениците, управителите, прокуристите и мажоритарните съдружници са участвали в схеми за източване на ДДС. За да бъдат регистрирани, ако все пак това се налага, те ще са задължени да предоставят обезпечение в размера на неуредените задължения към държавата. В случаите, когато срещу тях има образувано наказателно производство или са осъждани за подобни престъпления, обезпечението трябва да е 250000 лв. Като обезпечение ще се приемат пари, държавни ценни книжа или безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок от една година.

По-дълга ревизия по ДДС ще се прави на компаниите, които търгуват с Европейския съюз. Причината е в обмена на данни с европейските данъчни администрации. За тези дружества основният срок на проверката ще е шест месеца с възможност за удължаване с още два месеца. За всички останали ще действа сегашният срок – три плюс един месеца. С промените в закона драстично се увеличават глобите за нарушения. Така например за неподаване на данъчна декларация по ДДС наказанието ще е от 500 до 10000 лева.

За пореден път управляващите предлагат нотариусите, частните съдебни изпълнители и адвокатите да начисляват ДДС за извършената от тях услуга.