яхта Абрамович
яхта Абрамович / Guliver/Getty Images
Британските власти се сдобиха с нови законови правомощия да забраняват осигуряването на техническа поддръжка на самолети и кораби, принадлежащи на санкционирани руски олигарси или техни компании, предаде Ройтерс.

"Законът ни дава на разположение нови механизми да лишим олигарсите от достъп до луксозните им играчки", каза министърът на транспорта Грант Шапс.
Британското правителство действа съгласувано със западните съюзници с целта да бъде парализирана руската икономика като наказание за нахлуването в Украйна. То ограничава достъпа на Русия до международната финансова система и санкционира сектори като корабоплаването и отбраната, както и богатия елит около президента Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.

Франция запорира активи на руски олигарси за 850 милиона евро

Новите правомощия незабавно бяха използвани срещу петролния магнат Евгений Швидлер - бизнесмен милиардер с близки делови връзки с Роман Абрамович и милиардера Олег Тинков, основател на московската търговска банка "Тинкоф Банк".

Мерките са в допълнение към по-рано наложените санкции от Великобритания и други държави и към търговски решения, взети от ключови фактори в тази индустрия.

Самолетостроители като "Боинг" и "Еърбъс" спряха да доставят части на Русия, а САЩ и ЕС санкционираха руската авиация. Производители на корабни двигатели като финландската компания "Вертсиле" замразиха връзките си с Русия, а германската "МАН Енерджи Солюшънс" преразглежда договорите си.

Блокираха яхти в Хърватия заради съмнения за връзки на собствениците със санкционирани руснаци

Руският корабоплавателен сектор също е подложен на ограничения, включително по отношение на сертифицирането на кораби от водещи чуждестранни доставчици, което е жизненоважно за достъпа до пристанища и застраховането; компании за морски превози се изтеглят, а водещата руска компания в областта на океанските превози "Совкомфлот" също е санкционирана.

Великобритания каза, че законът с новите правомощия ще разшири санкциите в областта на финансите, търговията и корабоплаването срещу Крим, който Русия анексира през 2014 г., както и срещу териториите, които са извън контрола на украинското правителство в Донецка и Луганска област.
БТА