В Испания е първата трудова борса за българи в чужбина
В Испания е първата трудова борса за българи в чужбина / снимкa: Sofia Photo Agency
Повече от 150 намиращи се в Испания българи присъстваха на откриването на първата трудова борса за наши сънародници в чужбина, организирана от социалното министерството в Мадрид. Девет български работодатели и няколко испански фирми с офиси у нас представиха дейността си и предложиха на участниците конкретни оферти за работа в строителството, машиностроенето и леката промишленост.

Трудовата борса откриха българският социален министър Емилия Масларова и пълномощният ни посланик в Мадрид Иван Христов. Български работодатели отправиха своите оферти към участниците в борсата, които се интересуваха предимно от заплащането и условията на труд.

От представените оферти сатана ясно, че у нас строителният работник в големите фирми получава не по-малко от 1200 лева месечно. Една от фирмите производители на напитки предлага стартова заплата от 800 лева за най-ниско квалифицираните работници. Две от компаниите предложиха посредничество за осигуряване на работа, като договарят и работната заплата на служителя и колкото по-висока е сумата, толкова по-голям е хонорарът, който те получават от компаниите клиенти.

Повечето българи изразиха разочарование от предложените възнаграждения, като според техните представи за живота у нас месечната сума трябва да бъде поне 1000 евро. При откриването на борсата министър Масларова приветства българската общност в Испания, която само в Мадрид наброява 32 000, а в цялата страна сънародниците ни са над 150 000.

Социалният министър изтъкна, че България прави всичко възможно, за да създаде условя за завръщането на онези емигранти, които са мотивирани да живеят и работят в родината си и които вече изпитват трудности да работят в чужбина. По думите й в резултат на световната финансова криза безработицата в Испания е нараснала почти двойно до 10,5 процента, а у нас все още се задържа ниво от 5,8 процента.