Увеличават капитала на енергийния холдинг заради АЕЦ Белене
Увеличават капитала на енергийния холдинг заради АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency

300 млн. лв. отпуска държавата за увеличаване на капитала на „Български енергиен холдинг" ЕАД, реши правителството. Средствата ще бъдат използвани за повишаване на капитала на Националната електрическа компания с цел по-бързото изграждане на АЕЦ „Белене".

До края на 2009 година разходите, които трябва да бъдат поети от НЕК, са около 450 млн. евро. Основно те са за авансови и текущи плащания при поръчване на оборудване със срок на производство около 34 месеца, изработване на работни проекти и финансиране на първите дейности по новото строителство.

Според Министерски съвет взетото решение ще е знак към кредитните институции за ангажираността на правителството към проекта, което ще улесни възможностите за привличане на заемен капитал и ще ускори финансовото приключване на проекта. НЕК ще има възможност да осигури ресурс за своята част от капитала при предстоящото учредяване на съвместно дружество между НЕК и избраният инвеститор – германският енергиен гигант RWE. В него НЕК ще има мажоритарен дял от 51 на сто, а чуждестранният партньор – 49 процента. Това ще доведе до по-нисък размер на гаранциите, които финансиращите банки ще изискват от НЕК.