Усвояваме над 18 млн. евро за преструктуриране и конверсия на винени лозя
Усвояваме над 18 млн. евро за преструктуриране и конверсия на винени лозя / снимка: Sofia Photo Agemcy, Юлиана Николова

Повече от 18 млн. евро ще усвои България през тази година по мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”. Това стана ясно на пресконференция на министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и директора на Фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков.

До момента има готови 65 проекта, като крайният срок е 19 февруари. Министерството предвижда удължаване на срока, ако не бъдат подадени достатъчно заявления за усвояване на сумата. Заявленията могат да се подават от днес и ще се приемат в централното управление на разплащателната агенция.

При представяне на банкова гаранция от 120 на сто се предвижда и възможност за авансово плащане на цялата субсидия. По мярката може да се кандидатства за 12 дейности – промяна на местонахождението на лозята, смяна на сорта чрез присаждане, изграждане на съоръжения против ерозия и такива за защита от диви животни, изграждане на тераси, присаждане със смяна на сорта, увеличаване на броя на лозите в хектар.

След пресконференцията Нихат Кабил обясни, че е приел извинението на архитект Георги Янев, който каза, че има корупция в министерството на земеделието. Министърът обяви, че е готов лично да приема сигнали за корупция.

„Ако някой има информация, оказван му е натиск, искани са му пари или други услуги, за да бъде свършена някаква административна работа, умолявам го, първо да не се поддава и второ, да се обърне към мен. Аз ще имам ангажимента да си свърша работата”, каза Кабил