Украинските гастарбайтери заемат местата на български работници в Испания
Украинските гастарбайтери заемат местата на български работници в Испания / netinfo

В Киев ще бъде създаден офис на министерството на труда и социалните въпроси на Испания за набиране на украинци за работа в тази страна, съобщи електронното издание nr2.ru.

Това ще стане по силата на пилотен проект между Украйна и Испания за сезонна заетост на 1200 украинци в испанската провинция Уелва.

Причина за тази мярка е освобождаването на сезонни работни места, които до този момент попълваха румънци и българи. С влизането на двете страни в ЕС на 1 януари тази година гражданите на новите членки попадат под мораториума за наемане на работа в Испания до 2009 година.

На преговорите, водени от 11 до 12 януари 2007 г. в Мадрид, е бил съгласуван текст на проектоспоразумение между двете страни, което ще спомогне да бъдат урегулирани миграционните потоци, допълва изданието.

"Сключването на това споразумение ще покаже желанието ни да си сътрудничим с Испания в миграционна сфера при законни, прозрачни условия и принципна основа и ще бъде прието положително от Испания", каза прессекретарят на посолството на Украйна в Испания Оксана Дякун.