Туристическите обекти на Гърция оцеляха след пожарите
Туристическите обекти на Гърция оцеляха след пожарите / netinfo

Туристическата инфраструктура на Гърция не е засегната от смъртоносните пожари, засегнали страната през последните десет дни, увери гръцкият министър на туризма Фани Паля Петраля, цитирана от агенция Франс прес.

Гърция продължава да бъде сигурна страна, казва г-жа Паля Петраля в интервю за вестник "Елефтерос типос". Няма масово анулиране на резервации, добавя тя.

Туризмът е вторият национален ресурс за държавата след търговския флот и носи почти една пета от брутния вътрешен продукт на страната, отбелязва БТА.

Министърът казва пред "Елефтерос типос", че музеят в археологическия център Олимпия, в Елида, в западната част на Пелопонес, както и околните сгради, стадионът и античните паметници са били спасени и това е било приоритет в борбата с пожара. Нанесени са щети на намиращата се в близост крепост и в околностите на Древна Олимпия, но музеят работи и е посещаван от туристите, казва Фани Паля Петраля.

Заетите в областта на туризма в Гърция бяха много обезпокоени от разрастването на пожара към Древна Олимпия, която е включена от ЮНЕСКО в световното културно наследство и е люлка на Олимпийските игри. Тя е била домакин на Олимпийските игри в продължение на повече от 1000 години след началото им през 776 г. пр. н. е. Сега на всеки две години тук се организира церемонията по запалването на олимпийския огън. Мястото е изключително популярно сред туристите.