Трима кандидати ще наддават за босненския завод за алуминий
Трима кандидати ще наддават за босненския завод за алуминий / снимка: БГНЕС

Три международни компании и консорциума, след които швейцарският Glencore („Гленкор”), ще участват в търга за закупуването на 88 процента от акциите на босненския завод за алуминий Aluminij Mostar („Алуминий Мостар”), оценявани на около 77 милиона евро, съобщи Франс прес.

След сливането на Гленкор с руските компании Русал и СУАЛ през март тази година беше създадена компанията Руски алуминий - най-големият в света производител на алуминий и диалуминиев триоксид. До търга са допуснати също гръцката група Mytilineos („Митилинеос”) и британската EN+ Group Ltd (ЕН+), които подадоха оферти в определения срок, съобщи в комюнике правителствената комисия за приватизациите.

Без да разкрива подробности, комисията отбелязва, че четвъртият одобрен в предварителната селекция кандидат - британската минна компания от индийски произход Vedanta Resources (Веданта рисърсис) - не е представила подробна оферта. Комисията трябва да одобри купувача на Aluminij Mostar до 9 октомври.

Бъдещият собственик ще трябва да се ангажира да запази всички работни места, да поддържа нивото на производство и да заплати акциите в налични средства.

Aluminij Mostar, в който работят близо 1000 души, е изнесъл през 2006 година 121 000 тона алуминий за около 240 млн. евро.