Стойнев: Ако не инвестираме сега, до 2035-а ще останем без ядрени мощности
Стойнев: Ако не инвестираме сега, до 2035-а ще останем без ядрени мощности / снимка: БГНЕС

До 2035 година страната ще остане без ядрени мощности и голяма част от термичните бази ще бъдат затворени, ако сега не инвестираме и не предприемем мерки. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред TV7.

„Българският народ заслужава да има най-модерната технология, която е възможна в момента. В момента се сторят такива реактори и всички проблеми ще бъдат изчистени, искам да бъдем едни от първите, които ще въведем новите технологии при реакторите. Не виждам риск", обясни Стойнев.

„По този начин ние гарантираме сигурност на следващите поколения – през следващите 80 години българският народ ще има електроенергия и тя ще бъде много евтина", каза ресорният министър и допълни, че във всеки енергиен проект ще защитава националния интерес.

Министърът отказа да коментира въпроси, свързани с АЕЦ „Белене", тъй като неговите коментари могат да навредят на национални интерес. По думите на министър Стойнев около Южен поток няма никакви държавни гаранции, нито един лев няма да бъде изплатен от българите.

Министърът бе категоричен, че България е тръгнала по пътя на икономическия растеж, като за третото БВП се увеличава с  0,8 процента.