Румен Петков
Румен Петков / dariknews.bg
Според АБВ претоварването на Агенцията по вписванията е причина за срива с регистъра
98563
Според АБВ претоварването на Агенцията по вписванията е причина за срива с регистъра
  • Според АБВ претоварването на Агенцията по вписванията е причина за срива с регистъра
Липсата на капацитет след вменените от закона нови отговорности на Агенцията по вписванията, както и „проспиването“ на влошеното състояние на фирмата, която технически поддържа Търговския регистър, са причините, които от АБВ видяха за срива на регистъра. Според ръководството на партията нито народните представители, нито правителството са отчели тези два фактора, а и до момента няма ясно експертно становище защо се стигна до кризисната ситуация.

ДАНС и прокуратурата влизат в КФН
 
Преди четири месеца със законови промени неправителственият сектор беше задължен да се вписва в Търговския регистър и това натовари изключително много Агенцията по вписванията, чиито експертен капацитет не беше увеличен. Това каза днес председателят на АБВ Румен Петков по повод кризата със срива на регистъра.

Шефката на Агенцията по вписванията подаде оставка

"Агенцията по вписванията няма капацитета да обработи вероятно няколкостотин хиляди неправителствени организации, освен всичко, което обработва регулярно до датата преди четири месеца по закон. Претоварихме Агенцията по вписванията и резултатът е налице. Второ, има два типа ключови отговорности в случая - единият на ръководството на агенцията, което също на свой ред не се обърна към никого, за да каже, че в този обем работа, който се стоварва върху нея, няма да може да бъде изпълнен с тази расстановка и този състав, който има. Но ръководството на агенцията простива състоянието на фирмата, която се грижи за поддръжката - фирма "Лирекс". И това не прави впечатление на никого в държавната администрация, на никого в парламента, че тази фирма има затруднения, че е съкратила състава си близо две трети от обичайния, че е съкратила инструментариума, с който работи" - именно поради тези два факта, смятат от АБВ, се е стигнало и до настоящата ситуация с регистъра.
 
По темата с фалита на застрахователно дружество "Олимпик" от АБВ коментираха, че още след изнесената на 10 май от Комисията по финансов надзор, финансовият министър Владислав Горанов е трябвало да свика съвета към комисията, който да набележи необходимите мерки за защитаване на интересите на българските граждани,  сключили застраховки там.