Сливен търси решение на проблема с високата цена на водата за поливане
Сливен търси решение на проблема с високата цена на водата за поливане / netinfo

За решаване на проблема с високата цена на водата за поливане настоя в писмо до Комисията по земеделието и горите в НС и до земеделския министър Нихат Кабил областният управител на Сливен Христина Чолакова.

Повод за писмото е недоволството от страна на кметовете на няколко населени места в Община Сливен от високата, утвърдена вече за 2007 г., цена на водата за напояване – 75,24 лв. на декар трайни насаждения, което е 130% увеличение спрямо предходната година.

Новата, по-висока цена демотивира дребните селскостопански производители и те са оставени на произвола да се борят с додираната селскостопанска продукция на ЕС – категорична е Чолакова.

”Считам, че поставеният проблем е изключително сериозен и предвид настъпващия поливен сезон, той трябва да намери своето логистично решение” - пише в писмото си Христина Чолакова, припомняйки голямото значение на производството на селско стопанска продукция за икономиката на областта.

В документа областният управител изтъква още, че инвестирането в земеделските стопанства е една от приоритетните сфери у нас и са необходими големи усилия за подпомагане на производителите в процеса на адаптиране на земеделието към европейските стандарти, но при така определените високи цени за напояване, които са твърде непосилни за производителите, това не би било възможно.

Други новини от Сливен