Ще променят метода за определяне на данъка за колите в Германия?
Ще променят метода за определяне на данъка за колите в Германия? / netinfo

Германското правителство иска да промени начина, по който се изчислява годишният данък за автомобилите, така че той да е в зависимост от нивото на замърсяване на околната среда от автомобила, а не от обема на двигателя. Това заяви министърът на околната среда Зигмар Габриел.

Правителството на Ангела Меркел, което председателства ЕС до юни, смята да направи намаляването на газовете, предизвикващи парников ефект, свой приоритет и се надява до края на годината да наложи тази реформа, обясни министърът.

Сегашната система, която облага за колите според мощността на техния двигател, в известен смисъл също кара собствениците на по-замърсяващи околната среда коли да плащат повече, призна министърът социалдемократ.

Ако бъде приет нов начин на определяне на данъка в зависимост от отделянето на въглероден двуокис, това ще поощри автомобилните производители да се насочат към автомобили, които при еднаква мощност замърсяват по-малко въздуха. За най-щадящите околната среда коли данъкът дори може да бъде отменен.