Ще облагат с данък лихвите, получени от доходи в 10 офшорни зони
Ще облагат с данък лихвите, получени от доходи в 10 офшорни зони / netinfo

С данък върху спестяванията ще се облагат лихвите, получени от доходи в 10 офшорни зони, сред които са остров Вирджинските и Каймановите острови, Ман и Аруба. Това реши Министерски съвет, като одобри споразуменията с тези държави и предлага Народното събрание да ги ратифицира.

След присъединяването си към Европейския съюз страната ни е задължена да сключи тези споразумения, които произтичат от директивата за облагане с данъци на доходите от спестявания под формата на лихвени плащания. Предвидени са два принципни режима за начисляване на данъка. Според първия доходите от спестявания под формата на лихвени плащания се облагат само в държавата, на която притежателят на дохода е местно лице, като държавата на източника на дохода не облага тези доходи с данък при източника. При този режим държавата на източника на дохода поема задължението да предоставя автоматично информация на компетентния орган на държавата на местното лице на годишна база най-късно до шест месеца след края на съответната данъчна година.

Според алтернативния режим, предвиден в директивата, преходният период не предоставя автоматично информация относно притежателя на дохода, платеца и лихвеното плащане. Посочените държави имат задължението да преведат 75 процента от постъплението от този данък при източника в бюджета на държавата членка.