Сенатът на САЩ одобри плана на Обама за стимулиране на икономиката
Сенатът на САЩ одобри плана на Обама за стимулиране на икономиката / снимка: БГНЕС /

Сенатът на САЩ одобри предложения от президента Барак Обама план за стимулиране на икономиката на стойност 787 милиарда долара, съобщи Ройтерс. Законопроектът получи одобрението на 60 срещу 38 сенатори няколко часа след като бе приет от Камарата на представителите.

 

Демократите, които контролират Конгреса, не успяха да убедят сенаторите републиканци да застанат зад плана на Обама, като по този начин попариха надеждите му за широка надпартийна подкрепа, посочва Ройтерс.   

 

Около една трета от средствата, т. е. 286 млрд. долара в пакета, са за данъчни облекчения, останалите са за инфраструктура, здравеопазване, наука и технологии, образование и енергийни разходи.

 

Планът няма да реши за една нощ всичките ни проблеми, заявиха сенатори. Но той ще даде началото на процес и увереност на Америка, че ще може да се справи с тази криза.

 

Гласуването в Сената остана открито няколко часа до завръщането във Вашингтон на сенатора от Охайо Шеръд Браун, който бе на погребението на майка си.

 

Сега законопроектът ще бъде връчен на президента за подпис. Говорителят на Белия дом Робърт Гибс каза, че това най-вероятно ще стане още в понеделник.