Седемте рилски езера с опасност да станат блата
Седемте рилски езера с опасност да станат блата / снимка: БГНЕС, архив

Седемте рилски езера могат да се превърнат в блата заради огромните потоци от хора около природния феномен, алармират еколози.

Езерата са подложени на непосилен „човешки натиск” - ако там продължават да ходят толкова много хора и няма План за управление на Националния парк „Рила”, езерата са обречени, предупреди съпредседателят на партия „Зелените" Андрей Ковачев пред вестник „Преса”.

През последните няколко години посетителите са нараснали десетки пъти. „Вече има сериозен човешки натиск върху екосистемата на езерата и е нарушено биологичното равновесие там,” обясни той.

Еколозите се тревожат, че инспекторите от парк „Рила“ не успяват да контролират района около езерата, защото тяхната основна функция е да спират автомобилите на 1800 м надморска височина. Някои от езерата са на 2300 м. Идващите туристи се къпят в езерата, перат си чорапите, дънките и маратонките, вътре влизат и кучетата им. Наоколо се правят трапези, от които след това остават огромни купчини отпадъци, безпокоят се еколозите.

Заради човешкото присъствие в езерата ще започнат да цъфтят водорасли. Освен битовото замърсяване и отъпкването, проблем е и прогонването на животните, които по рано са обитавали тези територии. Изчезнали са мечката, вълкът, дивата коза и глухарът от птиците.