СДС ще се въздържат при гласуването на бюджета за догодина
СДС ще се въздържат при гласуването на бюджета за догодина / снимка, архив: Sofia Photo Agency
СДС ще се въздържат при гласуването на бюджета за догодина
34026
СДС ще се въздържат при гласуването на бюджета за догодина
  • СДС ще се въздържат при гласуването на бюджета за догодина

СДС ще се въздържат при гласуването на републиканския бюджет за следващата година, стана ясно след редовното заседание на ръководството на партията. Сините, както и ДСБ ще гласуват против бюджетите на НЗОК и НОИ. Лидерът на СДС Мартин Димитров остро възрази срещу т.нар. национализация на професионалните пенсионни фондове. Той призова премиерът Бойко Борисов да се откаже от тези намерения.

„Преди да продължи това безумие искаме Европейската комисия с ясно становище по въпроса. Защото ако това действие бъде направено без знанието и съгласието на ЕК, има опасност да има наказателна процедура срещу България. Второ, искаме БНБ и Комисията за финансов надзор не да смотолевят нещо по темата, а да излязат с ясна писмена позиция. БНБ затова е независима, за да има независимо мнение и очакваме тяхната официална позиция. Сегашното мълчание е конформистко и вредно и то трябва да спре моментално. И на последно място, но не и последно по важност: очакваме новият омбудсман Константин Пенчев, ако се стигне до внасянето на такъв законопроект и не дай си боже неговото приемане в парламента, той да сезира Конституционния съд в България, защото ще бъдат нарушение правата на хиляди български граждани”.

СДС настоя агенция „Пътна инфраструктура” да отговори дали има препроектиране на елементи от магистрала "Тракия", което според тях би довело до спиране на средствата от Кохезионния фонд за изграждането й.