САЩ обещават благоприятни условия за руски инвеститори
САЩ обещават благоприятни условия за руски инвеститори / netinfo

САЩ имат намерение да създадат благоприятни условия за инвестиции, включително от Русия, каза на срещата с руския премиер Владимир Путин американският финансов министър Хенри Полсън, цитиран от РИА Новости.

На срещата Полсън е заявил още, че САЩ приветстват инвестиции, включително от държавни източници, и ще направят всичко, за да се уверят, че инвестиционните потоци продължават.

Полсън добави, че присъединяването на Русия към Световната търговска асоциация е важна и необходима стъпка. „Много ще се радвам да видя присъединяването на Русия към СТО. Ние постигнахме напредък по отношение приемането на Русия”, допълни американският финансов министър пред радио „Ехото на Москва”.

Русия – единствената голяма икономика извън СТО, се опитва да стане член на организацията от 1993 година.

Еврокомисарят за търговията Питър Манделсън заяви по-рано през юни, че Русия би могла да завърши преговорите за приемане в СТО по-късно тази година и да бъде приета до ноември догодина. Той предупреди обаче, че въпреки че по-голямата част от преговорите са завършени, все още има важни въпроси за решаване.

Грузия например, която стана член на СТО през 2000 година, заплашва да блокира приемането на Руската федерация в организацията, освен ако Русия не спре подкрепата си за грузинските сепаратистки райони Абхазия и Южна Осетия.

Друга пречка пред членството на Русия в СТО е поправката „Джаксън-Ваник”, която ограничава търговските отношения между Русия и САЩ. Полсън каза, че не знае дали тя ще бъде отменена през следващите шест месеца. „Няма да е лесно, ще има противопоставяне в Конгреса”, каза Полсън.

Поправката „Джаксън-Ваник” е приета през 1974 година и ограничава търговията с тогавашния Съветския съюз поради нарушения на човешките права. Поправката, която още е в сила по отношение на Русия, ограничава руско-американските търговски отношения, а приемането на Русия в СТО изисква тя да бъде отменена.