РЗС поиска оставката на Дянков
РЗС поиска оставката на Дянков / Sofia Photo Agency
РЗС поиска оставката на Дянков
27090
РЗС поиска оставката на Дянков
  • РЗС поиска оставката на Дянков

Лидерът на ДСБ Иван Костов обяви в парламента, че финансовият министър Симеон Дянков не е бил запознат с разгласените в медиите антикризисни мерки. По думите му те били изнесени в публичното пространство, като целта им е саботаж на правителството.

Иван Костов изрази съмнение за истинността на мерките и заради това, че не са обявени от нито един представител на ГЕРБ. Според него предложенията били на експерти и до реализиране на идеите нямало да се стигне. „В тези идеи няма политическо съдържание въобще. Това са хладни оръжия, така да кажем, на експертите за драстични и драматични икономии на бюджетни разходи. Част от тези мерки вероятно са приложими и изпълними, но някоя част са толкова тежки, особено примерно срещу пенсионерите. Аз считам, че в последна сметка до тези неща няма да се стигне", каза Костов.

Лидерът на СДС Мартин Димитров пък предупреди: „В криза не трябва да бъдат налагани нови тежести на населението. Хората не могат да понесат по-голям товар. И ако някой се опита в криза да ги натовари повече, може да бъде изключително контрапродуктивно и хората да загубят вяра в политиката и правителството".

Трябва да се постави въпросът дали правителството стои зад антикризисните мерки, коментира Хасан Адемов от ДПС. Той нарече мерките „голяма секира". От БСП и РЗС пък отново поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

„Ако в рамките на няколко седмици Бойко Борисов не освободи Симеон Дянков, ще бъде принудени да окупираме безсрочно Министерството на финансите", каза лидерът на РЗС Яне Янев.

„Както вече много пъти сме казвали, махането на Симеон Дянков ще се окаже единствената и най-добрата антикризисна мярка", коментира Антон Кутев от левицата.

В същото време председателят на КНСБ Желязко Христов предупреди за синдикални протести. „Вероятно тази глупост на правителството ще ни научи как чрез солидарност можем да се браним", допълни той.