/ Thinkstock/Getty Images
Москва предупреди за нови пречки пред изграждането на руско-германския проект за газопровод "Северен поток-2", след като Берлин се съгласи на компромис с Франция и други страни членки на ЕС за по-строга регулация, предаде ДПА.
 
„Ако се подготвят пречки пред проекта, за да бъде принудена Русия да транспортира газ през Украйна - по техните условия, техните тарифи и с несигурността по юридическите въпроси, тогава е малко вероятно нещата да се случат“, каза пред агенция РИА Новости заместник-външният министър на Русия Александър Панкин.
 
Не е ясно чии условия и мита има предвид той, отбелязва ДПА.
 
Проектът "Северен поток 2" предвижда да се изградят две линии от газопровода с обща мощност 55 милиарда кубични метра годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия.

Велт: „Северен поток 2“ засилва влиянието на Русия в Европа

Съоръжението ще заобикаля транзитните страни Украйна, Беларус, Полша и другите източноевропейски и балтийски страни през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.
 
Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 милиарда евро. Единствен акционер в оператора по проекта Норд стрийм 2 (Nord Stream 2 AG) е руският газов холдинг Газпром. Партньори по него са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви (OMV), англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които ще осигурят 50 процента от финансирането.
 
Според критиците на проекта, той ще засили европейската зависимост от Русия.

Изпълнението на проекта „Северен поток-2“ върви по график

 
Поддръжниците му подчертават необходимостта да се осигурят енергийните доставки на континента, тъй като добивът на газ в ЕС спада.
 
Панкин потвърди отново, че Русия ще продължи да доставя газ през Украйна.

„Да, готови сме да продължим да използваме украинския транзит, но при условията, които са ни необходими“, каза той.
 
Украйна и Полша са сред страните, които печелят от таксите за транзит на газ през тяхна територия.
 
Вчера страните от ЕС се съгласиха с френско-германски компромис по регулацията на "Северен поток -2" без да бъде излаган на опасност проектът. Компромисът предвижда промяна на европейска директива, с което да се позволи на Европейската комисия да наложи по-голям надзор върху газопроводите, включително германско-руския проект. Освен това ЕС ще прилага по-последователно вътрешните си правила за газовия пазар във връзка с газопроводи от и към страни извън ЕС. Страните членки ще трябва да искат одобрението на Евросъюза, когато договарят промени по газовите споразумения със страни извън блока, ако се засягат европейските разпоредби.