Владимир Путин Виктор Орбан
Владимир Путин Виктор Орбан / БГНЕС
Москва е готова да финансира разширяването унгарската АЕЦ "Пакш"
Русия и Унгария се договориха да увеличат съвместната си дейност в областта на ядрената енергетика и по-точно по АЕЦ "Пакш". Това съобщи днес руският президент Владимир Путин след среща с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, предаде ТАСС.

Унгария планира да започне строителството на двата нови енергоблока на АЕЦ "Пакш" с участието на Русия през 2018 г., отбеляза Орбан на съвместна пресконференция с Путин.

Русия придава голямо значение на проекта за изграждане на нови блокове на централата на стойност 12 млрд. евро, каза руският президент. Москва е готова да финансира 100% от строителството, допълни той.

Русия и Унгария се споразумяха да започнат преговори за доставките на руски газ след 2021 г., съобщи унгарският премиер. "Газът ни е гарантиран до 2021-а, а днес решихме да поискаме сътрудниците ни да започнат преговори за доставките на газ след 2021 г.", уточни Орбан.

Путин посочи, че има техническа възможност Унгария да получава газ по "Северен поток 2" или от "Турски поток".

Възможни са и други варианти, добави руският президент, уверявайки, че Москва не си поставя цели от политически характер във връзка с транзита през Украйна.

Унгария призовава за диверсифициране на доставките на руския газ за Европа, заяви още Орбан. "Не можем да подминем въпроса доколко стабилни са газовите доставки през Украйна", подчерта той.

Унгарският премиер обяви, че Будапеща е заинтересована от участие в проекта "Турски поток". "С удоволствие ще приемем да участваме, ако има такава възможност", каза той.
БТА