Румънци изкупуват българските кайсии
Румънци изкупуват българските кайсии / ThinkStock/Getty Images

Румънци вече изкупуват първите български кайсии, съобщи Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. 80% от родното производство отива за износ, допълни той. В същото време у нас масово се продава гръцка кайсия.

Цената на родното производство тази година ще е по-висока, защото реколтата пострада сериозно от измръзвания, както и от дъждовната пролет. На едро килограм кайсии се продава по 1,55 лв/кг, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Румънците изкупиха и част от реколтата от български череши, пише "Труд". Традиционно те са голям потребител, потвърди Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Комшиите плащат по 1,30-1,50 евро/кг. Бусове чакат пред градините и взимат стоката директно от производителите.

Български череши се изнасят и за Германия, Швеция, Хърватска и Беларус. Това е най-експортният плод у нас, допълни Трифонов. По данни на Евростат нашите череши през миналата година са били около 50 000 тона или 5,7% от общо произведените в ЕС 882 000 тона.

Европейците ядат най-много ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания, показва още анализът на статистическата служба за селскостопанската продукция през 2015 г. в ЕС-28.

Италия произвежда повече от една трета от всички домати в ЕС, а Испания дава около 30% от продукцията на краставици в съюза. Първенец на Европа при морковите е Великобритания.

България има доста скромен дял в производството на плодове и зеленчуци в ЕС. Страната ни е произвела през миналата година 57 000 тона ябълки - едва 0,5% от общо произведените в ЕС 12,7 млн. тона. Произведените праскови у нас са били 32 500 тона или 1,2% от общо 2,8 млн. тона в ЕС.

Най-силно през миналата година е било производството на домати у нас - 122 000 тона или 0,7% от произведените общо в ЕС 17,6 млн. тона домати. Произведените краставици у нас са били 46 000 тона - близо 2% от 2,3 млн. тона в ЕС.