Резолюция ще намали опашките от камиони по границите на ЕС
Резолюция ще намали опашките от камиони по границите на ЕС / Снимка: Sofia Photo Agency

Повече от пет пъти се е увеличило времето за чакане на външните граници на ЕС от 2003 година насам, съобщи генералният секретар на Международната транспортна асоциация Мартен Марми на форум в София. Представители на страните от региона за черноморско икономическо сътрудничество приеха проекторезолюция за облекчаване на визовия режим при влизането в ЕС на товарни автомобили от трети страни.

Международният трафик на камиони трябва да бъде улеснен максимално защото в моменат се чака за шофьорска виза около 40 дни при срок на визата от 45 дни каза  Марми. Според него това е незачитане на човешките права.

Тази година подписахме меморандум за изграждането на черноморски керванен пръстен като резултатите от обиколката показват два проблема за преминаването на товарни автомобили: лошата инфраструктура и визовият режим обясни министърът на транспорта Петър Мутафчиев. България активно ще участва за подписването на проекто резолюцията за облекчаване на визовия режим, обясни министър Мутафчиев.

По пътят на кервана ще бъде създадена и магистрала от 7700 километра, съобщи генералния секретар на организацията за черноморско икономическо сътрудничество посланик Леонидас Хризантополус.