Растящият брой неосигурени хора са основният риск пред здравната система
Растящият брой неосигурени хора са основният риск пред здравната система / снимка: БГНЕС
Растящият брой неосигурени хора са основният риск пред здравната система
68170
Растящият брой неосигурени хора са основният риск пред здравната система
  • Растящият брой неосигурени хора са основният риск пред здравната система

Растящият брой на здравнонеосигурените българи е най-големият риск пред системата. Това заяви председателят на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер.

По думите й в бюджета на Здравната каса за догодина има 113 млн. лева повече спрямо настоящия бюджет, като редица дейности са обезпечени с по-голям ресурс. Според Джафер е важно да се постави въпросът и за ефективността на харченето на парите. Трябва да се предприемат мерки и за намаляване на броя на хората, които не плащат здравните си осигуровки.

Тя припомни, че през 2007 година здравнонеосигурените са били 700 000 души. Към средата на 2011 година те за първи път са преминали психологическата граница от 2 млн. души, колкото са и в момента. "Огромният въпрос е как, когато касата отделяше 1,5 млрд. лв., тези здравнонеосигурени бяха 700 000 човека и защо сега, когато за здравеопазване се отделят над 3 млрд. лв. общо, демотивираните хора, хората, които не могат да плащат здравните си осигуровки, преминаха тази граница от 2 млн. души", каза Джафер.

Тя смята, че броят на здравнонеосигурените ще продължава да прави трудни прогнозите при растящи разходи.

Председателят на здравната система посочи и друг риск, свързан с първия, а именно какво се случва с икономическото развитие и безработицата в страната. Докато тенденцията е за увеличаване броя на безработните и влошаване на икономическото развитие, броят на здравнонеосигурените ще продължи да нараства. Това подлага на риск който е да е бюджет на здравната каса, категорична е тя.

Джафер припомни, че с бюджета на НЗОК за първи път пенсионерите ще плащат по един лев потребителска такса.