Работещите в „Кремиковци” искат отстраняването на Митал
Работещите в „Кремиковци” искат отстраняването на Митал / netinfo

Металурзите от "Кремиковци" АД ще поискат оставката на правителството, ако то не предприеме мерки за отстраняване на "Глобал стийл" от комбината. Те дадоха срок от един месец на премиера Сергей Станишев да отстрани собственикът Прамод Митал и заплашиха с протестен митинг в центъра на София, ако искането им не бъде удовлетворено.

Като на футболен мач близо 2000 служители на „Кремиковци” развяваха знамена на КНСБ и КТ „Подкрепа” пред централното управление на комбината, носеха плакати с надписи "Нов собственик - проспериращо Кремиковци", "Бойко, "Кремиковци" ще те надживее", "Прамод Митал не създава, а граби и унищожава", „Станишев, ако не махнеш Митал, ще те махнем теб" и "Кмете, избрахме те, за да решаваш проблемите на София, а не да създаваш”.

Синдикатите обвиниха Прамод Митал, че откакто е собственик на дружеството, в „Кремиковци” не са се инвестирали и 2 лева. Те настояха да бъдат отстранени от длъжност и петимата заместник-министри от различни министерства, начело със зам.-министъра на икономиката Нина Радева, които наблюдават изпълнението на плана за жизнеспособност на дружеството. Служителите не са получили декемврийските си възнаграждения, а от три месеца не са им плащали и парите за храна. Според Константин Тренчев причината за протеста не се състои само в забавянето на заплатата от декември. „Да имат ясен отговор за своята перспектива, един от вариантите е тези хора да бъдат обезщетени, но много здраво, така, както обезщетяваме хора, които не са си мръднали пръста цял живот като разни полковници и подполковници”, каза Тренчев и допълни: „Тези хора с нищо не са по-недостойно от тях. Напротив, те са си дали живота и здравето и са произвеждали нещото, което другите само са консумирали.”

Работниците се оплакват и от лошите условия на труд и липсата на предпазни облекла. Синдикатите настояват тази година да бъдат увеличени заплатите на работещите в комбината с 25 на сто. Сега средното месечно възнаграждение на работниците е 600-700 лева.