Работещи в Лукойл-Нефтохим искат промени на наредбите за труд
Работещи в Лукойл-Нефтохим искат промени на наредбите за труд / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Над 150 работници от „Лукойл-Нефтохим” проведоха протестен митинг пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. Исканията на протестиращите са за промяна в наредбата за определяне на видовете работа, за които се установява намалено работно време. Митингът бе организиран от федерация „Химия” към КТ „Подкрепа” и от синдикалната секция на „Подкрепа” в „Лукойл-Нефтохим”–Бургас.

Служителите и работниците от „Лукойл-Нефтохим” поискаха включването им в наредбата за намалено работно време, преразглеждане на наредбата за категоризация на труд и преразглеждане на наредбата за допълнителен платен годишен отпуск.

Според Руска Димитрова от „Подкрепа” в момента условията на труд в „Лукойл” не са нормални. Ето какво казва тя: „В комбината технологичният режим не е променян от години насам, което ще рече, че обслужваме едни стари, амортизирани инсталации. Няма логика една остаряваща инсталация да става по екологично чиста. Бургазлии знаят за какво става въпрос, те са денонощно обгазявани”.

Работниците от „Лукойл” поискаха и оставката на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова и заплашиха, че ако до 30 юни исканията им не бъдат приети ще блокират пътя до Бургас.