Японските автомобилни компании възстановиха производството си
Японските автомобилни компании възстановиха производството си / снимка: БГНЕС

Toyota Motor Co. („Тойота”), Honda („Хонда”), Mazda Motor Corp. („Мазда”) и още пет автомобилостроителни компании възобновиха тази сутрин производството, съобщиха информационните агенции.

Техните поточни линии спряха в четвъртък миналата седмица след земетресението миналия понеделник, което извади от строя мощностите на най-големия доставчик на резервни части за автомобилната индустрия Riken Corp. (Рикен).

Очаква се заводите на Nissan (Нисан) да възобновят работа утре. Говорителка на Нисан заяви, че ще наваксат загубите с извънреден труд и с увеличаване на производството. Mitsubishi Motors (Мицубиши) ще възобнови утре работа в три завода, се казва в съобщение на компанията, предаде БТА.

Suzuki Motor Corp. (Судзуки мотър) и Fuji Heavy Industries (Фуджи хеви индъстриз), които правят марката Subaru (Субару), още не са обявили кога възобновяват производството.

Най-много от всички пострада Тойота, която с цел по-голяма ефективност е въвела система на ритмични доставки на детайли и възли и практически не ползва складове. През времето, в което бяха спрели, 12-те японски автомобилни компании не са произвели около 120 000 автомобила, 55 000 от които са на Тойота.

Според анализаторите това е най-голямото еднократно съкращаване на производството в цялата история на японското автомобилостроене. Министърката на икономиката Хироко Ота заяви на пресконференция днес, че не очаква това да окаже продължително негативно въздействие върху автомобилостроенето и върху икономиката на страната.