/ Melexis
България предлага възможности за хората, които искат да се развиват, споделя Павел Петров, старши техник в Melexis България

Kакво представлява работата на един техник в международна компания, какви са възможностите за развитие в професията и как всъщност изглежда един производствен цех, разказва Павел Петров в специално интервю.


Павел, по професия си старши техник. Какво всъщност представлява работата ти?
Започнах професионалния си път в Melexis България като младши техник и само за 4 години успях да израсна до позицията старши техник. Позицията е част от екипите в производството и се фокусира върху няколко основни аспекта като механичната работа на машините, тяхната превантивна поддръжка, преоборудване и температурната им калибрация. Всеки един човек, който започва като техник, преминава през специално обучение, което позволява да се натрупат нужните знания за всички свързани процеси. Това обучение подготвя техниците за определени ситуации, с които се сблъскват. В производството имаме богата база данни с различни технически ситуации. Чрез нея достъпваме информация от сходни случаи, която ни помага в ежедневната ни работа. Работейки в Melexis, всеки един служител, без значение каква позиция заема, оставя своя отпечатък върху световната карта на микроелектрониката. Чиповете, които създаваме в България, са основна част от новите технологии, и аз се гордея, че имам възможността да съм част от едно по-добро бъдеще.

Павел Петров
Павел Петров, Melexis

Как избра да се насочиш към техникум, вместо към така популярните хуманитарни гимназии?
Любовта ми към техниката е от дете. Електротехниката, хидравликата и най-вече добрата стара механика винаги са предизвиквали любопитството ми. Възможността да поправям и майсторя с ръцете си ме е привличала пред всеки друг професионален избор. Това предначерта моя път към Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов".

Лесно ли си намери работа?
След завършване на обучението ми в университета и отбиването ми от наборна военна служба, започнах работа. От тогава не съм спирал да работя и вярвам, че България предлага множество възможности за хората, които искат да се развиват и да останат тук. 

Когато хората чуят “индустриално производство”, в повечето случаи си представят само шумен и мръсен цех. Как всъщност изглежда работното ти място?
С годините практиките и индустриите много се променят. Melexis е модерна компания, в която прилагаме най-новите технологии в бранша, с високо ниво на оборудване и различни системи за събиране и обработване на информацията. Все още си спомням първото ми впечатление от производството - бях удивен от подредбата на машините и чистотата. Това се случи по време на интервюто ми за работа в Melexis преди почти 5 години. В момента производството е в новата сграда на компанията в София, която беше официално открита през юни 2022 г. Следвайки последните тенденции и професионални практики, производството в София е най-голямото и модерно от всички на Melexis.От колко души се състои екипът, в който работиш в Melexis? Как преминава един работен ден?
В момента в Melexis България работят над 650 души. Екипът в производството се състои от 360 човека. Разширяването на научноизследователската и производствената ни база в София доведе до нуждата от разрастване на екипите ни от оператори, техници и инженери. С радост приветстваме специалистите, които искат да се развиват в международна компания и да работят в сплотен екип. Заинтересованите могат да прочетат повече за позициите на: melexis.com/sofia.

Остава ли ти време за семейството и странични занимания?
Имам достатъчно време да бъда със семейството си и по-конкретно да мога да обърна достатъчно внимание на двете си дъщери. А понякога дори ми остава време и да поправям повредени уреди, които да заживеят нов живот. Един от позитивите, които предлага Melexis, е да постигнеш баланс между личния живот и работата си. Усещам подкрепа от колегите и мениджърите за професионалното ми развитие. Убедих се, че дори и да искаш да се развиваш, това няма да попречи на личния ти живот.

Можеш ли да кажеш, че си удовлетворен от работата и начина си на живот?
Истината е, че всъщност аз съм повече от удовлетворен от работата си. Щастлив съм, че след почти 5 години все още има какво да науча. Ако трябва да опиша Melexis България, то това е съвкупност от емоция, възможност за израстване, сигурност и сплотеност.