Първанов и Качински искат 1 млрд. евро стокообмен догодина
Първанов и Качински искат 1 млрд. евро стокообмен догодина / снимка БГНЕС

България има славата на остров на стабилността на Балканите. Това заяви президентът Георги Първанов пред участниците в полско-българския икономически форум във Варшава. Първанов е на двудневно официално посещение в Полша.

Българският държавен глава и полският му колега Лех Качинки си дадоха дума догодина стокообменът между двете държави да достигне 1 милиард евро.

След срещата си с президента Лех Качински Георги Първанов заяви, че има качествено нови отношения след членството на двете държави в ЕС и НАТО, което променя икономическите тенденции. Всяка година стокообменът между страната ни и Полша расте с по 20 процента, а броят на полските туристи у нас през миналата година е бил с 20 на сто по-висок.

„Искам да видя полските туристи не само по Черноморието, но и в СПА курортите и културно-историческите забележителности на България”, заяви Първанов. Той допълни, че очаква много повече полски инвестиции у нас, тъй като страната ни има най-добрите данъчни стимули за инвеститорите в целия ЕС. Освен това България има чудесни отношения с всички свои съседи и може да бъде използвана като предмостие към един много по-голям пазар, каза още българският държавен глава.

Със съвместна декларация Първанов и Качински заявиха желанието на двете държави да си сътрудничат в областта на енергетиката, машиностроенето и селското стопанство. Полският президент подчерта, че би искал отношенията ни да бъдат по-близки, отколкото са сега. Според него България и Полша не са сред най-богатите страни в ЕС заради тежката история и най-вече епохата на комунизма.