Пускат енергийната стратегия на България в интернет
Пускат енергийната стратегия на България в интернет / снимка: БГНЕС

„До края на ноември предстои публикуване на документ за енергийната стратегия на страната на сайта на Министерство на икономиката и енергетиката“. Това каза днес Иванка Диловска, директор на дирекция „Енергийна стратегия“ в икономическото министерство на дискусия за енергийните сценарии за бъдещето, предаде БГНЕС.

Тя поясни още, че проектът на тази стратегия едва ли ще отрази завършена европейска рамка, защото предстои още да бъде допълван е разработван.

Новата политика на енергийните сценарии за бъдещето цели намаляване на въглеродния диосксид чрез използване на по-малко и по-чисто енергия. Някои от проблемите за България са все още ниските цени на енергията и природния газ в сравнение със стандартите на Европейския съюз. В същото време обаче страната има и най-нисък доход на човек от населението. Това изисква нуждата от баланс между социалната защита и повишаването на цените. С 10 процента ще намалее енергийната интензивност ако се газифицират 25 процента от домакинствата у нас, допълни още Диловска.

Основните цели пред България, поставени от ЕС, са допълнителен принос по отношение на възобновяване на енергийните източници от 6,6 процента при обща европейска цел 11,5 процента. Това е така, обясни Диловска защото Европейската комисия съобразява предлаганите национални цели с брутния вътрешен продукт на глава от населението.