Производител обясни как се променя цената на сиренето от мандрата до потребителя
Производител обясни как се променя цената на сиренето от мандрата до потребителя / снимка: scx.hu
Производител обясни как се променя цената на сиренето от мандрата до потребителя
55912
Производител обясни как се променя цената на сиренето от мандрата до потребителя
  • Производител обясни как се променя цената на сиренето от мандрата до потребителя

Големите търговски вериги налагат преса върху българските производители с чудовищно високи такси и това е основната причина за оскъпяването на хранителните продукти на пазара. Това коментира в интервю за Дарик производителят на млечни продукти Георги Хадижийски.

Между 30 000 и 70 000 лв. само „входната такса", за да продава един производител стоката си в голяма търговска верига. След това започват доплащания за реклама, участие в билборд или брошура, а това допълнително оскъпява стоката, обясни Хаджийски. Той подчерта, че голяма част от неговите колеги са фалирали през последните две години, а останалите са на ръба на финансовото оцеляване.

„По отношение на самите търговски условия на веригите, това нещо със сигурност не е договор. В този договор единственото право, което е след 1000 условности на производителя, е да му бъде платено след един срок между 21 и 45 дни, като има не по-малко от сто задължения, като има твърди търговски отстъпки от порядъка на между 10 и 15 процента, които са от цената, която веригите спестяват да я кажат – това е цената нето. Тоест те имат надценка между 15 и 25 процента от тази цена нето. Към нея трябва да се прибавят и 10-15 процента, които ви казвам", обясни Хаджийски.

Той даде пример, че ако килограм сирене излезе от производителя на цена от 6 лв., веригата го продава от порядъка на 9 лв.