Предлагат план за модернизация на 2000 товарни вагона
Предлагат план за модернизация на 2000 товарни вагона / netinfo

Съветът за икономическа политика предлага на правителството със заем от 70 млн лева с държавна гаранция да се модернизират над 2000 товарни вагона на „Български държавни железници”.

По този начин се очаква компанията да повиши конкурентоспособността си и да осигури транспорт за продукцията на структуроопределящи предприятия от икономиката на страната ни.

В доклада на министъра на транспорта Петър Мутафчиев се посочва, че железопътният транспорт осигурява логистично над 600 клиенти – “Кремиковци”, “Стомана Индъстри” - Перник, “Лукойл Нефтохим”, миннодобивните предприятия, циментовите заводи, обслужва националните пристанища и основните международни транзитни потоци.

Превозените към края на август от БДЖ товари от големи клиенти са 8 667 000 тона, което е с близо 9% повече от същия период на миналата година. Със 194 на сто нарастват товарите на “Девня цимент”, а с 42% - на минните и топлоелектрическите централи. Към края на годината се очаква да бъдат превозени 20,8 млн. тона товари.

Част от големите клиенти на БДЖ са заявили за 2007 г. с 30% по-високи прогнозни обеми за превоз спрямо тази година. Разчетите сочат, че за да се покрият нуждите, са необходими около 8550 вагона, а към края на октомври тази година товарният парк на компанията е от 7083 вагона.