Предлагат отглеждане на овце и кози като алтернатива на тютюнопроизводството
Предлагат отглеждане на овце и кози като алтернатива на тютюнопроизводството / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат отглеждане на овце и кози като алтернатива на тютюнопроизводството
38407
Предлагат отглеждане на овце и кози като алтернатива на тютюнопроизводството
  • Предлагат отглеждане на овце и кози като алтернатива на тютюнопроизводството

Земеделският министър Мирослав Найденов отново призова тютюнопроизводителите да започнат да отглеждат овце и кози. В парламентарния контрол той припомни, че правителството е подготвило план за заместване на производството на тютюн, но парите за това не са заложени в бюджета за 2011 година. Корнелия Нинова БСП обвини управляващите, че с действията си ще създадат хаос в пазара на тютюн в страната и това ще доведе до нелегални действия на прекупвачи на тютюневи изделия.

Мирослав Найденов: "До момента изплащаната държавна помощ за килограм тютюн е превърнала акцизната стока тютюн в неконкурентоспособна с липса на каквато и да е било реална логика на ценообразуване. С наредба 2 от 11 февруари 2010 година бяха определени конкретни изисквания за кандидатстване по схемата за национални доплащания за тютюн. По схемата бяха подадени 31 938 заявления за подпомагане. Тъй като средствата за подпомагане в размер на 143 млн. не са заложени в бюджета за 2011 година, правителството пое ангажимент през втората половина на годината да се търси финансиране и да се осигурят поне половината от тези средства, които да бъдат изплатени, а останалите – през следващата година. Усилията на Министерството на земеделието и храните са насочени към подпомагане на сектора със средства от Европейския съюз. На 27 юли 2010 година на ЕК бе изпратена нотификация, съгласно член 68 от регламент на съвета 73 от 2009 година за схема за специфично подпомагане за овце майки и кози майки в икономически уязвимите райони. Тя ще се финансира със средства от ЕС. Прилагането на тази схема ще започне от 2011 година и нейната цел е не само предоставяне на допълнителен доход, но и насърчаване на производителите да отглеждат овце и кози като алтернатива на отглеждането на тютюн в тези райони."

Корнелия Нинова: "За първи път чух признание от страна на управляващите, че допуснатата от Брюксел помощ в размер на 73 млн. евро не е осигурена от правителството в бюджета. Ще търсите възможност през втората половина на годината да осигурите поне половината от тези суми. Ще е твърде късно, господин Найденов, а и не сочите откъде като източник ще дойдат тези пари, след като ги няма в бюджета."