Предлагат държавата да финансира до 10% от големите инвестиционни проекти
Предлагат държавата да финансира до 10% от големите инвестиционни проекти / снимкa: Sofia Photo Agency

Държавата да може да финансира безвъзмездно между 5 и 10 процента от големите инвестиционни проекти. Това предлага изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев. На семинар в Боровец той обясни, че подобна промяна в закона няма да противоречи на европейските изисквания.

Сталев не се нае да прогнозира колко пари годишно трябва да бъдат заделяни за това, но заяви, че те трябва да са поне толкова, колкото се дават за инфраструктура. Подобна мярка имало в много европейски страни.

Сталев отчете ръст на инвестициите в промишлеността за периода януари-септември 2008 година. Той е с 430 млн. евро повече в сравнение със същия период на 2007 г. В другите сектори обаче има спад. От август 2004 до декември 2008 г. Българската агенция за инвестиции е издала 113 сертификата, най-много в сектор промишленост. За тази година държавата е субсидирала инвеститорите с 20 млн. лева.

Стоян Сталев подчерта, че на нужни инвестиции в инфраструктурата и трябва да бъде намалена бюрокрацията, освен това трябва да се спре изтичането на българска работна ръка в чужбина. Само за миналата година рекапитулацията на влизащи и излизащи българи в страната е 30 000 в полза на емигриращите. Въпреки това, заради кризата се очаква част от българите зад граница да се върнат у нас и пазарът трябва да бъде готов да ги посрещне, смята Сталев.