/ ThinkStock/Getty Images
Катар въведе 100% данък върху алкохола и увеличи цената му драстично 3 години преди Световното първенство по футбол през 2022 г.

Така един стек бира (24 бр.) в консервативната държава в Персийския залив вече е 384 риала, или 92 евро, а бутилка джин струва 73 евро. Цената на виното също скочи - най-евтината бутилка вино е 20 евро.

Нов град насред пустинята за Мондиал 2022 (ВИДЕО)

Употребата и консумацията на алкохол в Катар са легални, но пиенето на обществено място е незаконно. Алкохол ще се продава и по време на Световното първенство по футбол, но само на определени за това места.

Дни преди да влязат в сила новите цени, в социалните мрежи се появиха любителски видеоклипове, на които е заснето как хората се запасяват. Повишението е част от държавната политика за налагане на високи данъци на стоки, които вредят на здравето.

Новината идва в момент, когато бившата съветска република Туркменистан въведе закон, рязко ограничаващ продажбата на спиртни напитки. Азиатската държава забрани продажбата на алкохол във влаковете, самолетите, фериботите и спортните обекти.

Напитки с висок градус няма да се продават и на официални празници. Появиха се дори призиви през 2021 г. да бъде забранена и продажбата в събота и неделя, освен в баровете и ресторантите.
БГНЕС