Потвърдиха се съмненията за фалшивата диплома на Калина Илиева
Потвърдиха се съмненията за фалшивата диплома на Калина Илиева / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Найденов: Дипломата на Калина Илиева е фалшива
35184
Найденов: Дипломата на Калина Илиева е фалшива
  • Найденов: Дипломата на Калина Илиева е фалшива

Съмненията за фалшивата диплома на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева се потвърдиха. Това съобщи в интервю за Дарик земеделският министър Мирослав Найденов. Министърът сезира по случая Софийска районна прокуратура, информиран е и главният прокурор Борис Велчев.

Ето какъв бе коментарът на министър Найденов:

По повод на публикациите в "168 часа" разпоредих да бъде извършена проверка. За съжаление, по данни на посолството на България в Берлин и на немското посолство в София, както и на административния секретар на института в Берлин, информацията на вестника за момента се потвърждава.

Тоест, дипломата е фалшива?

Аз не мога да правя такива заключения. Потвърждава се изнесената информация, по повод на това разпоредих да бъде сезирана прокуратурата. Разговарях лично и с главния прокурор Борис Велчев с молба тази преписка да бъде прегледана по-бързо. Разговарях и с министъра на образованието Сергей Игнатов, тъй като те по линия на обмена на информация между двете институции също могат да получат сведения. Така че, това е към момента. Изключително неприятна информация, ако и проверката потвърди. Освен българската прокуратура, информацията от Германия е, че е сезирана и немската прокуратура, така че там също ще се върши проверка.

Кои са хората, прегледали документите, когато е назначавана г-жа Илиева на длъжността изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"?

Ако има някакви нередности, те не са когато е подавала документите в Министерство на земеделието, защото там тя е представила оригинален документ от българското Министерство на образованието. Когато е легализирана нейната диплома в образователното министерство, там по някакъв начин е пропускът, ако има такъв. В момента съм на хиляди километри от България и ми е трудно да асимилирам самата ситуация.

Министър Найденов е на посещение в Обединените арабски емирства и Катар.