Половината от всеки плаж на концесия – свободна зона за чадъри?
Половината от всеки плаж на концесия – свободна зона за чадъри? / netinfo

Половината от всеки плаж отдаден на концесия да бъде зона свободна за лични чадъри, предвиждат промени в Закона за концесиите, които депутатите обсъдиха на второ четене. Досега концесионерите оставяха свободна само една пета от ивицата.

Промяната ще влезе в сила от следващия летен сезон. Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев тя най-вероятно ще доведе до поскъпване на таксата за чадъри в другата половина от плажа.

Мартин Димитров от ОДС каза, че не очаква подобно увеличение. Той смята обаче, че свободната зона отново ще бъде „изтикана” в края на ивицата или на втори план. Димитров се обяви против друга разпоредба – възможността концесионните договори да се удължават по преценка на администрацията без конкурс до 35 години, а не както е сега – до 20 години. По думите му така щели да се облагодетелстват близки до управляващите. В отговор заместник-министър Савин Ковачев каза, че съществува един основен принцип при договорите за концесия – те са дългосрочни. Максималният срок за отдаване на концесия на плажовете остава 10 години.

Десницата се обяви против това за плажовете, които не са отдадени на концесия да отговоря министърът на регионалното развитие и благоустройството, защото така те щели да се отдават под наем от него. Председателят на икономическата комисия в Народното събрание Йордан Цонев обясни, че това е разумно, защото те са публична държавна собственост.