Подажбата на цигарените фабрики е според правилата, показа проверка на КФН
Подажбата на цигарените фабрики е според правилата, показа проверка на КФН / netinfo
Продажбата на пакети акции от Слънце Стара Загора Табак и Цигарена фабрика Пловдив е извършена съгласно уточнената между борсата и продавача процедура, като сделките са сключени според правилата за търговия на БФБ. Това съобщиха от Комисията за финансов надзор, след като се самосезираха за нередности по сделките.

От надзорния орган отбелязват, обаче, че продавачът в случая - Булгартабак холдинг е предварително известен, което противоречи на обичайната борсова търговия.

Комисията счита и че Съветът на директорите на БФБ-София не е предприел необходимите действия, с които да гарантира в достатъчна степен държавния интерес като осигури максимална доходност от сделката като използва принципа на аукциона с натрупване на цената.

Според консултанта по приватизацията Владимир Каролев новата система XЕТRА не позволява използването на този аукцион, при положение, че изискването е да се продаде целия пакет. Кандидат-купувачът Георги Гергов, който откри нередности по сделката коментира, че според него държавата е загубила 5 млн. лв. от нереализираната максимална доходност по сделката за Цигарената фабрика – Пловдив.

Държавата, а не аз, трябва да търси тези пари от виновниците, коментира бизнесменът Георги Гергов становището на КФН.