Бензиностанциите с мерки за поевтиняване на горивата. Властта се срещна с търговците на горива в опит да бъде изпълнено едно от исканията на протестиращите.
 
Петролните компании дадоха предложения, държавата ще ги обмисля. Вероятно обаче няма да печелят по-малко, се разбира от съобщението им. Те и сега работели на минимална печалба. И все така на минимума щели да продължат да работят, защото разбирали колко сложна ситуацията. Конкретно търговците на горива искат помощ от властта за повече прозрачност в сектора, защото решаването на проблемите в политиката и обществото не можело да става за сметка на цели браншове, посочва NOVA.

Касовата бележка за горивото става „по-прозрачна“
 
„И ние сме българи, и при нас работят българи, т.е. идеята, че гледаме отвисоко на това, което се случва, обратно, отговорни сме, търсим начин да дадем своя принос за нормализиране на пазара”, каза изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.
 
Според вицепремиера Томислав Дончев мерките няма да свалят много цените.
 
При която и да е от мерките - става дума за няколко стотинки”, каза Дончев.

Делчев: България е на дъното в ЕС по цени на горивата
 
Според него, нито една от предложените мерки не е безспорна. Първата, която предлагат от асоциацията, е подобно на Австрия и Германия през зимата да не се влага биодобавка в горивото, защото е двойно по-скъпа.
 
„Ако се промени сезонността, биодобавката се концентрира използването й през лятото - това би могло да доведе до натиск на цените през зимата. Има и други мерки, свързани с редуциране на персонала в бензиностанциите, което допълнително би потиснало цената”, коментира Томислав Дончев.
 
Друго предложение е правителството да помогне в разговори с Комисията за защита на конкуренцията - браншът да може да публикува себестойността на продуктите. Според Дончев то също е спорно.
 
Това би могло да бъде интерпретирано и като мярка, която дава шанс на различни търговци да се сговарят да поддържат една и съща цена”, каза още вицепремиерът.

Поредна вечер на протести: Нови блокади и шествия
 
За касовата бележка с разбивка на цената също има различни мнения.
 
Има много за и против. Точната разбивка кое колко е в цената на литър гориво е търговска тайна, но повече от половината от нея е акциз и ДДС, тоест отива в хазната”, каза Андрей Делчев.
 
Според експерти малките бензиностанции наистина работят на минимума. Големите обаче - не чак толкова.
 
Аз съм убеден, че работят с ниски печалби – между 4-5 процента, като изключим 15% за големите шест бензиностанции, там чудеса не бива да очакваме”, каза енергийният експерт Васил Начев.
 
А за чудесата в резкия спад на цените за последните две седмици версиите са различни.
 
„Не след протестите, ако следите цената на суровия петрол, ще видите, че тя падна, оттам и цените на крайния продукт на горивата”, обясни Делчев.
 
„Има нещо странно в цялата история - или цените преди това са били изкуствено надути, или в следствие на всичките протести и много шум , който се вдигна, цените са свалени под себестойност, няма друго обяснение”, смята обаче Начев.
 
До няколко дни Томислав Дончев чакал реакция на предложенията от министерствата, които работят на тема "горива". И разчитал реакцията да е „зряла“.
 
Само от началото на месеца спадът на цените е чувствителен - с до 30 стотинки за бензина и с до 20 за дизела.
 
Литър бензин днес струва между 2,10 лева до 2,32 лева. При дизела поевтиняването е по-плахо, но днес литър от това гориво струва средно с 5 стотинки по-малко, отколкото в началото на месеца и е между – 2,21 и 2,38 за литър.