Парното скача с минимум 25%, ако одобрят новите цени на газа
Парното скача с минимум 25%, ако одобрят новите цени на газа / netinfo

КНСБ ще предложи мерки за омекотяване на ценовия удар, ако ДКЕВР одобри поисканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на синьото гориво с над 36 % от първи октомври. Това съобщи президентът на конфедерацията д-р Желязко Христов по време на семинар в гръцкия град Александруполис.

Ръководството на КНСБ определи исканото увеличение на цената на газа като немотивирано на фона на спадащата в световен мащаб цена на нефта с около 30%, както и 40-процентното поскъпване на природния газ у нас от юли миналата година до сега. Според д-р Христов ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри това увеличение, ще има нов скок в цената на парното минимум с 25%, а това означава нови длъжници и фалити на топлофикационни дружества.

КНСБ ще търси решение на проблема чрез срещи с представители на „Булгаргаз”, енергийното министерство и енергийните дружества, и ще предложи пакет от мерки за преодоляване на ценовия шок на предстоящото обществено обсъждане на поисканото от „Булгаргаз” увеличение. Сред мерките са увеличаване на газовия добив от хранилището в село Чирен и отказа на „Булгаргаз” от 3-процентната надценка върху природния газ.