Парламентът прие окончателнo промените в Кодекса за социалното осигуряване
Парламентът прие окончателнo промените в Кодекса за социалното осигуряване / снимка: БГНЕС, архив

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Кодекса за социалното осигуряване след близо шест часа дебати днес.

Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд „Пенсии”, съответно във фонд „Пенсии за лицата по чл. 69”, с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд не по-късно от пет години преди настъпване на пенсионна възраст и ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, решиха депутатите.

Осигурените в професионален пенсионен фонд лица ще имат право еднократно да променят осигуряването си от професионален пенсионен фонд във фонд „Пенсии” с увеличена осигурителна вноска, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране.

Осигурените участват в универсален пенсионен фонд чрез индивидуално заявление до пенсионноосигурителното дружество, подадено в срок до три месеца от първоначалното възникване на задължение за осигуряване, гласуваха народните представители. За лицата, които не са избрали универсален пенсионен фонд, ще се извършва служебно разпределение по регистрираните универсални фондове.

За осъществяване на дейността по допълнително задължително пенсионно осигуряване и за управление на пенсионните фондове се въвеждат такси и удръжки в полза на пенсионноосигурителните дружества.

Удръжката от всяка осигурителна вноска е в размер до 4,5% - за 2016 г.; 4,25% - за 2017 г.; 4% - за 2018 г; 3,75% - от 2019 г. Инвестиционна такса, изчислена върху стойността на нетните активи на фонда в зависимост от периода, през който те са били управлявани от пенсионноосигурителното дружество, е до 0,9% годишно - за 2016 г.; до 0,85% годишно - за 2017 г.; до 0,8% годишно - за 2018 г.; до 0,75% годишно - от 2019 г.

Пенсионноосигурителното дружество може да събира допълнителна такса в размер до 10 лв. при прехвърляне на средствата по индивидуалната партида в пенсионна схема. Таксата се заплаща от осигуреното лице, гласуваха още депутатите.

Източник: БТА