Парите от таксата за ВЕИ производителите ще се влагат в енергийни програми
Парите от таксата за ВЕИ производителите ще се влагат в енергийни програми / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Парите от таксата за ВЕИ производителите ще се влагат в енергийни програми
68700
Парите от таксата за ВЕИ производителите ще се влагат в енергийни програми
  • Парите от таксата за ВЕИ производителите ще се влагат в енергийни програми

Бюджетната комисия в парламента одобри допълнителни приходи от 150 млн. лева, които ще влязат в бюджета от новата такса върху вятърните и слънчевите централи. Предложението за въвеждането на таксата бе прието миналата седмица на второ четене на закона за държавния бюджет в ресорната комисия и е направено от "Атака". След като депутатите не стигнаха до него в пленарната зала, бюджетната комисия го разгледа още веднъж извънредно и реши да допълни приходите на хазната със 150 млн. лева, каквито изчисления е направила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Депутатите решиха да насочат парите за енергетика. Това обаче не отговори категорично на въпроса за какво ще бъдат използвани средствата.

По думите на финансовия министър Петър Чобанов очакваните постъпления ще създадат допълнителен резерв за целеви програми и инвестиции в областта на енергетиката. На въпрос дали с този ресурс може да бъде финансирана НЕК, Чобанов препрати журналистите за отговор към енергийния министър Драгомир Стойнев. Решението за разпределението на средствата ще е на Министерския съвет, обясни финансист номер едно.

Парламентарната практика е първо законите да бъдат приемани в комисиите, след това в зала. Рядко се случва, след като законопроект вече е влязъл на второ четене в пленарната зала, отново да бъде променян от ресорните комисии, както се случи с бюджет 2014 г. По-рано през деня започнаха дебатите по основния финансов закон в зала, но освен че отхвърлиха няколко предложения на ГЕРБ, депутатите не успяха да приключат дори първата точка от законопроекта. Затова те ще продължат работата си по бюджет 2014 в сряда.