Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол”

Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол”
Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол“
63442
Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол“
  • Отстраниха шефа на агенцията по храните Йордан Войнов заради „златния гьол“

Шефът на агенцията по храните Йордан Войнов е отстранен от длъжност заради договор за дезинфекция на българо-турската граница. За отстраняването му настоя служебният премиер Марин Райков. Пред Дарик самият Войнов обясни, че е подал оставка. Той е поискал да го направи още преди началото на проверката, но тогава е помолен да излезе в отпуск до края й. Според Войнов договорът за санитарния контрол ще спести пари на държавата, а отстраняването му е заради засегнати интереси в хранително-вкусовата промишленост.

Дезинфекцията по българо-турската граница се налага от 2011 г. заради епидемия от шап. От тогава до март 2013 г. в агенцията са назначени служители на граждански договор, които извършват пръскането. „Дезинфекцията се извършва от служители на граждански договори, което е недопустимо съгласно инспекцията по труда. И второ, таксите се прибират от банка, която взема комисионни", каза Йордан Войнов.

Войнов обясни, че от 2011 г. досега е работено в нарушение, защото в агенцията по храните не са получавали предписание от инспекцията по труда. Освен това намаляването на бюджета на агенцията е наложило да се изнесе дейността към частна фирма, с което да се спестят пари. Според Войнов договорът пести половин милион лева на бюджета.

Именно заради този договор, станал известен като „златния гьол", премиерът Марин Райков поиска освобождаването на Войнов. „Вие знаете, че той е човекът, който е подписал този за мен скандално известен договор за санитарния контрол по границите на страната и това го е направил като шеф на агенцията по храните. Договорът беше подписан на 12 март, тоест ден преди встъпването в длъжност на членовете на моето правителство", каза Райков.

Войнов обясни, че е съвпадение по време, че договорът е подписан ден преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. „Аз съм си подал оставката. Аз още в самото начало я бях подал. Тогава бях помолен да изляза в отпуск, докато тече проверката", коментира от своя страна Войнов. Според него развалянето на договора няма да доведе до неустойки за страната ни.

Шефът на агенцията по храните излезе в отпуск този месец заради проверката на прокуратурата по сигнала на Румен Петков от БСП. В началото на април в Плевен Петков показа пред журналисти фиш за платена такса за дезинфекция на ГПП Капитан Андреево, от който става ясно, че за всяко превозно средство, преминало през граничния пункт се заплаща, освен за извършената услуга - в случая дезинфекция, и сума за извършеното обслужване от частна фирма. От своя страна на следващия ден Войнов обясни, че прекратява договора заради обвиненията в корупционни практики. Той допълни, че е бил обявен публично конкурс, на който са се явили четири фирми. Тогава Войнов обясни, че след развалянето на договора се връща старото положение.