Отегчени от ФЕД инвеститори се съветват с тибетски изчислители
Отегчени от ФЕД инвеститори се съветват с тибетски изчислители / netinfo

Ако за повечето хора, които надават ухо какво се случва в някои отдалечени краища на света, Тибет напоследък е символ на безредици и политически неразбории, то за някои инвеститори това е място, където могат да получат по-верни прогнози за бъдещето на бизнеса си отколкото, ако разчитат на мерките на ФЕД.

Банкери и бизнесмени, на които са омръзнали мерките на ФЕД, се съветват с тибетски лами, за да планират бизнеса си, съобщава Блумбърг.

Около 300 американски и европейски банкери и бизнесмени миналата година са пътували до малката държава Бутан, известна като югът на Тибет, за да използват услугите на местни „изчислители” като средство за финансово прогнозиране.

Няма нищо необичайно в това, смята Таши Йезер, който е изпълнителен директор на Royal Securities Exchange of Buthan Ltd., местната фондова борса, където камбаната отбелязва началото на търговията само във вторник и петък в 11 часа, а търговията спира, когато четиримата единствени брокери си свършат работата.

Пред Блумбърт местен лама обяснява, че клиентите трябва да имат специфичен въпрос, а дискретността им е гарантирана. Таксите са повече от скромни. Някои дават в отплата храна, други - стоки за дома. Западните бизнесмени в повечето случаи плащат в брой, пускайки чужда валута в стъклен съд до статуята на Буда в стаята за молене на съответния „учител”. Парите се оказали достатъчно, за да се финансира пристройка и спално помещение към местния манастир.

Според един от ламите, ако банкерите не отидат до Бутан да зададат важните за бизнеса им въпроси, ще се докарат до банкрут.

Когато се прилага това, което може да се научи в Бутан, парите се правят отвъд традиционните пазарни норми. Това е пилигримство, с цел откриване на знанието и предоставянето му на клиентите, казва пред Блумбърг Лили Бафанди, директор на инвестиционна компания, базирана в Цюрих.

Ние наричаме икономическия ни модел Брутно национално щастие /БНЩ/ и след 30 години прилагане на древни принципи, открихме той че е по-важен от Брутния вътрешен продукт /БВП/, казва премиерът на Бутан Кинзанг Доржи, чието име означава „мълния” на местния език.

БНЩ е метод на балансиране на непрекъснатия ръст спрямо често разрушителните резултати от необузданото забогатяване. Да се крепи този баланс е най-трудното предизвикателство, с което се сблъсква всеки глобален лидер, обяснява министър-председателят.

За изпълнителния директор на Bank of Buthan Ltd. Кинга Тшеринг, опазването на хармонията между БВП на Бутан, равняващ се на $1 млрд., и БНЩ изисква той да получи благословията на местните „изчислители” преди да даде старт на нов нвестиционен проект.

Нямам съмнение, че западните банкери ни смятат за притимвни, казва Тшеринг. Според техните стандарти, законите на печалбата са по-важни от социалните закони. Ипотечната криза се появи, само защото кредиторите „пакетираха” безотговорността и я разпродадоха на тези, които предложиха най-високата цена, убеден е бутанският банкер.

Насред неуредиците на финансовите пазари в цял свят, Тшеринт инициира амбициозен 5-годишен план за превръщане на неговата банка в глобален играч като покаже на институционалните инвеститори мъдростта да се произвежда БНЩ като приоритет.

Той има намерението да „изнася” бутански банкери в Ню Йорк и Лондон, за да разпространят философията на БНЩ като модел за корпоративно управление. Последното нещо, което искаме, е западните банкери да идват тук, за да ни модернизират технологично, казва тибетският банкер.

DarikFinance.bg