Осуетяването на заседанието на НС от ГЕРБ е по-скоро диагноза, смята Михалевски
Осуетяването на заседанието на НС от ГЕРБ е по-скоро диагноза, смята Михалевски / снимка: БГНЕС
Осуетяването на заседанието на НС от ГЕРБ е по-скоро диагноза, смята Михалевски
66825
Осуетяването на заседанието на НС от ГЕРБ е по-скоро диагноза, смята Михалевски
  • Осуетяването на заседанието на НС от ГЕРБ е по-скоро диагноза, смята Михалевски

По-скоро е диагноза да внесеш искане за вот на недоверие и дебати, а сам да бламираш заседанието, коментира в интервю за Дарик председателят на парламентарната комисия по регионална политика Димчо Михалевски. По повод отказа на ГЕРБ да се регистрират в началото на днешното заседание, което провали обсъждането на първия вот срещу кабинета „Орешарски" Михалевски напомни, че утре изтича седемдневният срок, в който могат да се проведат дебатите.

„Да внесеш мотиви и искане за дебат и сам да бламираш възможността да се реализира възможността за заседание на парламента, е очевидно по-скоро някаква диагноза, отколкото политически коментар за действия или цели, които има", каза Михалевски.

Той посочи, че утре е последният от установеният от конституцията срок от седем дни от искането и ако дебатът не се случи, ще се счита, че вотът е оттеглен. Ако ГЕРБ не се регистрират и утре, това означава, че те сами се отказват от вота, обясни зам.-председателят на ПГ на БСП.

„Може би ГЕРБ да са разбрали неговата несъстоятелност, но по-честно е да отидат в деловодството на НС и да си изтеглят вота, а не да правят тези циркове, които вече бият директно в основите на парламентарната демокрация и въобще на конституционния ред на страната", каза още Димчо Михалевски.

Депутатът от левицата призна, че новото министерство на инвестиционното проектиране, което е предмет на вота, е създало известен трус в системата, но пък си струвала дългосрочната цел – страната да има устойчива среда за инвестициите.

Той изтъкна, че проблемът със създаването на нова институция има две страни. Едната е, че чисто нова структура създава трус в системата, изисква време, субективен потенциал, за да може да заработи. Това са рисковете пред всяко ново министерство, каза Михалевски.

От друга страна, фокусирането на три основни задачи в това министерство има потенциал, призна той. Едната от тях е доразвиването на покритието на страната с кадастрални карти. През последните четири години ГЕРБ не мръднаха с 0,01 на сто покритието, защото не инвестираха нито лев, подчерта той. Втората задача пред новосъздаденото ведомство са общите устройствени планове, които са много важен инструмент за прекъсване на корупцията на местно ниво и рекета върху инвеститорите, изтъкна депутатът. Третото е функцията на новото министерство да извършва единен държавен надзор и стандарт на преглед на големите проекти, обясни още Михалевски.

По думите му тези три неща са изключително важни и България без да генерира поне 20-25 години напред устойчива среда да идват инвестиции, няма да мръднем от мизерията, в която се намираме.