Ограничават достъпа на нелегални имигранти до US трудовия пазар?
Ограничават достъпа на нелегални имигранти до US трудовия пазар? / снимка: БГНЕС

Правителството на САЩ планира да ограничи достъпа на нелегалните имигранти до трудовия си пазар, след като Конгресът не успя да ревизира законите за имиграцията, съобщи говорителят на Министерството за вътрешна сигурност на САЩ Ръс Нок, цитиран от Ройтерс.

През следващите няколко дни министерството ще обяви последния вариант на разпоредба, която ще изисква от работодателите да уволняват работници, които фалшифицират документите си за самоличност. На нарушителите на разпоредбата ще бъдат налагани глоби до 10 000 долара, пише БТА.

Приемането на разпоредбата, предложено миналата година, бе отложено, тъй като Конгресът се зае с реформиране на имиграционните закони. Този опит обаче се провали през юни въпреки силното лобиране на администрацията на Буш.

"Ще има много сериозни последици за работодателите, които не се съобразяват с разпоредбата", съобщи Нок, който отказа да коментира по какво окончателната разпоредба ще се различава от първоначалното предложение.

В момента от работодателите се изисква да удостоверят, че техните работници пребивават легално в САЩ, като вземат номерата на социалните им осигуровки и имиграционните им документи. Тази номера се проверяват в базата данни на правителството на САЩ и след това работодателите получават информация за констатираните несъответствия.

При близо 10 процента от 250-те млн. отчети за изплатени заплати, изпращани на Службата за социални осигуровки всяка година, не се откриват съответствия в базата данни според Министерството за вътрешна сигурност, въпреки че много от тези случай се дължат на грешки в съхраняването на архива.

Според предложената разпоредба работодателите трябва да реагират незабавно, ако открият несъвпадение - поправяйки бюрократичната грешка или уволнявайки работниците, за които е установено, че живеят нелегално в страната. Според експертни оценки в САЩ нелегално живеят 12 млн. имигранти.