Общото събрание на кредиторите избира на синдици на „Кремиковци”
Общото събрание на кредиторите избира на синдици на „Кремиковци” / netinfo

Общо събрание на кредиторите на „Кремиковци” ще се проведе днес. По време на заседанието се очаква да бъдат избрани и постоянни синдици на комбината. Срокът за предявяване на претенции към металургичния гигант изтече на 11 септември. Очаква се най-големият кредитор на Кремиковци да бъде държавата, която има непогасени вземания за 700 млн. лв.

Голям е и дългът към Националната електрическа компания, която има претенция за близо 90 млн. лв. Следват другите контрагенти на Кремиковци – БДЖ и Булгаргаз, както и още няколко десетки засегнати от неизпълнение на договорите дружества. По неофициални и непотвърдени данни, огласени в пресата, компании, близки до стоманения гигант „Арселор Митал”, са изкупили дълг на комбината за 18 ДО 30 млн. евро, като най-вероятно по този начин индийският магнат Лакшми Митал се опитва да си осигури право на глас по време на общото събрание на кредиторите.

Преди ден от синдикалната секция на КНСБ в „Кремиковци” изразиха притеснение, че ако съдът назначи нови синдици на комбината, които да прекратят договора с компанията на украинеца Константин Жеваго, ще бъдат поставени под въпрос трудовите възнаграждения на работниците за месеците август и септември.