Оборотът в търговията на дребно расте
Оборотът в търговията на дребно расте / sxc.hu

Оборотът в търговията на дребно отчита ръст през март, сочат данните на НСИ.

По предварителни сезонно изгладени данни през март 2016 г. оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети нараства с 0.8% спрямо предходния месец.

През март 2016 г. оборотът в търговията на дребно нараства с 6.2% спрямо същия период на предходната година.

Строителството се срина с 10%

През март 2016 г. оборотът се увеличава по-значително на месечна база при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 6.2%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 2.3%.

Намаление е регистрирано спрямо предходния месец при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.4%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и търговията на дребно с разнообразни стоки - по 0.7%.

През март 2016 г. спрямо същия месец на 2015 г. оборотът нараства по-значително при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 20.1%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 13.0%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 10.5%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.0%.

Оборотът в търговията на дребно се свива

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 13.7%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.5%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 4.4%.

Източник: БГНЕС