Финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дали да отпуснат нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, които Атина обещава и ще подновят работата си днес по обед, съобщи ДПА.

Ципрас призна, че предложенията към кредиторите са далеч от обещания на СИРИЗА

Преди срещата няколко министри изразиха скептицизъм, че Гърция ще изпълни обещаните реформи. Продължаващите вече няколко месеца напрегнати преговори с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието между двете страни.

Финансовите министри на 19-те членки на еврозоната приключиха заседанието си малко преди 1 часа българско време и ще се срещнат отново днес в 12 часа. "На срещата бяха обсъдени проблемът с доверието и разбира се финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Днешният ден е обявен за краен срок, а следобед лидерите на страните членки на ЕС трябваше да се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос. В неделя председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени срещата на правителствените ръководители на Европейския съюз.

Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Германия с план за 5-годишно излизане на Гърция от еврозоната

Излизането на Гърция от единния валутен блок, по-известно като "Грекзит", дълго време бе тема табу, но германски вестник съобщи, че този вариант официално е бил повдигнат от германския финансов министър Волфганг Шойбле.

Той е споделил с други страни от еврозоната документ, в който се защитава позицията, че планът за реформи на Гърция е неадекватен и опциите пред Атина са или да си подобри предложенията, или да напусне еврозоната за най-малко пет години, съобщи в."Франкфуртер алгемайне цайтунг". Предложението е било съгласувано с германския канцлер Ангела Меркел.

Дейселблум: Ще имаме много тежки преговори за Гърция

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция. Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те страни членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

"Надявам се, че днес ще бъде постигнат напредък. Още тая надежда", заяви пред журналисти европейският комисар по икономическите въпроси Пиер Московиси, цитиран от Франс прес.

Очевидно е, че някои европейски страни не желаят да бъде постигнато споразумение, с което Гърция да бъде спасена от банкрут, заявиха източници от гръцкото правителство, предаде агенция АНА-МПА.

Финландският финансов министър Александер Стуб бе приканен вчера от финландския парламент да договори излизане на Гърция от еврозоната. Финландски депутати и представители на финансовото министерство са се събрали вчера следобед в Хелзинки да обсъдят каква да бъде позицията на правителството на преговорите в Брюксел.

Според източници, цитирани от финландската държавната телевизия, евроскептичната партия "Финландците" е поискала Хелзинки да се противопостави на нов план за подпомагане на Гърция и да поиска излизане на Гърция от еврозоната. Втората политическа сила във Финландия дори заплашила, че в противен случай ще напусне коалиционното правителство. Нейният председател и външен министър Тимо Сойни повтаря от месеци, че Гърция ще си реши икономическите проблеми само ако напусне еврозоната и пристъпи към девалвация на валутата си.

Източник: БТА