Няма надписани битови сметки за ток, установи държавна проверка
Няма надписани битови сметки за ток, установи държавна проверка / Thinkstock/Getty Images

Между 18 и 20 януари съвместни екипи на Министерството на енергетиката на Комисията за енергийно и водно регулиране извършиха проверки в трите електроразпределителни дружества на над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Стартираха съвместни проверки на МЕ и КЕВР в ЕРП-тата

Не е установено надписване на количества използвана електроенергия, както и повредени електромери или такива без метрологична проверка. На няколко електромера е констатирана разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. Навсякъде е спазен нормативно определеният 31-дневен срок за отчитане. За да се избегне допускането на грешки, трите електроразпределителни дружества контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. При възникване на съмнения за нереален отчет, компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки.

Декемврийските сметки за ток ще могат да се платят разсрочено

Екипи на МЕ, съвместно със специалисти - маркшайдери са направили проверка на складовите наличности във всички въглищни централи в страната. Проверката установи, че към 6-ти януари складовете на всички въглищни централи са били запълнени на 100 процента, съгласно изискванията на към тях.

Централите - ТЕЦ "Русе", ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ 3 - Димитровград, ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" имат и задължения с "Електроенергийния системен оператор" ЕАД за поддържане на въглища за осигуряване на студения резерв.

От 7 януари заради лошото време е достигнато рекордно за последните двадесет години потребление на електроенергия, и е активиран студеният резерв от мощности, работещи на въглища. Ниските температури са създали временно затруднение с ритмичното доставяне на въглища от маришкия басейн. Установено е, че в периода 7 - 20 януари в централите ТЕЦ "Марица Изток" 2, ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград складовите наличности на въглища са намалели.

Съгласно договорите на централите с ЕСО за поддържане на студен резерв ще бъдат наложени финансови санкции. Проверката е установила, че от 20 януари доставките на въглища са ритмични и запасите от горива в складовете на централите се възстановяват до нормативно определените количества.